Zo kom je van jouw verslaving af

Een verslaving, een erg gevoelig onderwerp dat levens van niet alleen de mensen die verslaafd zijn kunnen verwoesten. Het is erg belangrijk dat er een plek komt waar het mogelijk is om hierover te praten. Er zijn veel dingen waar mensen verslaafd aan kunnen zijn en het is belangrijk dat er een plek is om af te kicken. Hier lees je tips om iemand die jij kent of om zelf van de verslaving af te komen.

Afkicken in een afkickkliniek

Er zijn een aantal manieren om af te kicken van waar je verslaafd aan bent. Als je verslaafd bent kun je in een heel diep dal terecht komen waar niet alleen jij, maar ook jouw familie last van kan hebben. Er zullen veel zorgen komen en misschien is een afkickkliniek een goede oplossing.

In een afkickkliniek wordt je geholpen en daar verblijf je ook voor een langere tijd. De tijd verschilt tussen de zes en de negen weken. Je volgt daar een heel intensief programma met erg weinig vrije tijd waarbij je constant bezig bent met individuele therapie en groepssessies. In de groep sessies zul je praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of daar zelf nog inzitten. Bij de individuele sessies zul je je erg focussen op jezelf en hoe het komt dat je tot het punt bent gekomen dat het verslaving werd.

Er worden heel erg veel verschillende therapieën gebruikt zoals de cognitieve gedragstherapie, schematherapie, systeemtherapie, psycho-educatie therapie en een therapie van het twaalf stappen model komt in alle therapieën voor.

Het is echt van belang dat je zodra je merkt dat het niet meer gaat, iemand aan de bel trekt voordat het misschien wel te laat is. Verslavingen zijn een erg serieus en gevoelig onderwerp waar niet veel over gepraat wordt, dit zou wel moeten kunnen. Het is fijn om voor de mensen die in de verslaving zitten om te kunnen praten en nuchter te worden.

Tevens is het ook erg belangrijk voor de familie zelf dat zij met iemand kunnen praten als het hun ook zo veel doet en is het belangrijk dat hier hulp voor wordt gezocht.

Afkicken van cannabis of andere middelen

Als er bekend wordt dat iemand verslaafd is wordt er snel gedacht aan heroïne, cocaïne of een andere hele verslavende harddrug. Ook softdrugs kunnen erg verslavend zijn en het is belangrijk dat er stil wordt gestaan bij het afkicken van wiet. Blowen wordt veel gebruikt als verdovingsmiddel voor emoties, zo hoef je niet te denken aan de dingen die belangrijk zijn om wel over na te denken.

In Nederland zijn er heel veel mensen die dagelijks blowen, zij zullen er zeker niet bij stilstaan dat het blowen een verslavend effect heeft. Er wordt snel gedacht dat cannabis namelijk geen zwaar verslavend effect kan hebben. Door het structurele gebruik van cannabis wordt er snel een hoge tolerantie opgebouwd, wat zorgt voor een groeiende behoefte. Dit kan leiden tot iedere dag blowen of zelfs meerdere joints op een dag.