Zeker weten of u wel of niet slaapapneu heeft? Doe een slaaponderzoek thuis

Heb je wellicht last van slaapapneu? Zorg dan dat je een verwijzing krijgt van de huisarts. Met die verwijzing kun je terecht bij diverse instituten, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Slaap Instituut of het ApneuCentrum Nederland. Er kan dan binnen een week een slaaponderzoek thuis worden gedaan. Natuurlijk moet een slaaponderzoek in tijden van corona wel veilig plaatsvinden. Heb je last van klachten als verkoudheid, hoesten en koorts? Dan is een slaaponderzoek thuis helaas niet mogelijk.

Wat houdt deze ziekte eigenlijk in?

Niet algemeen bekend is dat er in Nederland circa 600.000 mensen aan slaapapneu lijden. Mensen die lijden aan deze  ziekte hebben ademstops tijdens de nacht. Ze snurken vaak tijdens het slapen. Dit merken ze zelf niet tijdens het slapen hun eventuele partner merkt het natuurlijk wel. Mensen met deze ziekte worden vaak ook niet uitgerust wakker. Tijdens alledaagse zaken als lezen, tv kijken of autorijden hebben ze vaak last van slaperigheid. Bovendien zijn mensen die last hebben van deze ziekte vaak snel geïrriteerd. het is dus een ernstige aandoening. Bij deze aandoening worden allerlei processen in het lichaam verstoord. Vaak hebben mensen met deze aandoening allerlei problemen tegelijkertijd. Door die problemen hebben mensen met deze aandoening  een verhoogd risico op hartinfarcten, hart- en vaatziekten, overgewicht,  suikerziekte en hersenbloedingen. Het is daarom raadzaam om niet te lang te wachten met het laten stellen van een diagnose. 

Het onderzoek naar slaapapneu

Natuurlijk wil je weten hoe dit onderzoek wordt gedaan. Een verpleegkundige zal alle stappen van het onderzoek met jou doornemen. Begonnen wordt met een kleine vragenlijst. Zijn alle vragen beantwoord? Dan wordt de apparatuur bij jou aangemeten. Je krijgt een band om jouw buik en een band om jouw borst. Met deze banden wordt de buik- en borstademhaling gemeten. Ook krijg je een metertje om je vinger. Dit metertje meet onder andere jouw hartslag en het zuurstofgehalte in jouw bloed. Je krijgt ook nog een flow meter. Door deze flow meter, die de ademstops in jouw neus meet, kom je te weten of er wordt geademd en of er ademstops zijn.

De voordelen van dit onderzoek thuis

Het thuis laten doen van dit onderzoek heeft zeker voordelen. Je hoeft niet in het ziekenhuis te slapen, want je kunt gewoon thuis in je eigen bed slapen. Bovendien sluit bij een onderzoek dat thuis wordt gedaan de meeting van de slaapapneu zeker goed aan bij jouw normale slaappatroon. Ook hoef je niet lang te wachten op de uitslag van de test. Je weet vaak al een dag na de test of je slaapapneu hebt.

Vergoeding van de test

Wordt deze test vergoed? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Het thuis laten uitvoeren van een slaaponderzoek wordt gezien als medisch specialistische zorg in het ziekenhuis. Dit thuis uitgevoerde onderzoek wordt daarom vergoed door jouw basisverzekering. Ook jij krijgt jouw slaaponderzoek dus vergoed. Voor deze zorg uit de basisverzekering moet echter wel jouw verplichte of vrijwillige eigen risico worden aangesproken.