Welke wijn hoort in welk glas?

Bij het inschenken van ons favoriete wijntje letten wij niet op welk glas we hiervoor gaan gebruiken. We willen gewoon lekkere wijn drinken en vaak zijn wij ons hier dus dan ook niet bewust van. Of het nou in een normaal glas, wijn glas of zelf een mok zit maakt sommige nog niet eens wat uit. Zolang de wijn maar lekker smaakt zeggen vele! Maar wijn drinken gaat echter wel wat verder dan inschenken en proosten met je vrienden. Misschien wordt de wijn wel beter van smaak als je het juiste glas gebruikt! 

De bolling

De bolling van een glas zegt meer dan je denkt. Dit is belangrijk voor de aroma-ontwikkeling en de smaak van de wijn. Vele van ons weten dit niet en letten hier dus ook niet op bij het drinken van wijn. Een rode wijn die wat zwaarder kan vallen mag zeker meer zuurstof krijgen. Dit doen we zodat we de optimale smaak van de wijn kunnen proeven en ervaren. Het is je misschien wel eens opgevallen dat rode wijnen altijd in een breder glas worden geschonken in tegenstelling tot de witte wijnen. 

Soorten wijnglazen

Er zijn meer wijnglazen dan dat mensen denken. Zo heb je de Flûte (ook wel een champagneglas genoemd), de coupe, de witte wijnglazen, de elzasser wijnglazen, de rode wijnglazen, de bourgogne wijnglazen, de bordeaux wijnglazen, de decanteer wijnglazen en de dessert wijnglazen. Het zijn er best wel wat. Maar nu vraag je je vast af wanneer jij er nou gaat achter komen welk glas bij welke wijn past. Lees gauw verder want daar gaan wij jouw antwoord op geven. 

 

Rode wijnglazen

Rode wijn heeft vaak extra zuurstof nodig zoals eerder gezegd. De rode wijnglazen zijn dus vaak groter, breder en boller dan witte of rosé wijnglazen. De reden hiervoor is niet omdat er op deze manier wijn in zou passen zoals vele denken maar enkel voor de zuurstof die de wijn moet krijgen. Door de zuurstof ontwikkelt de wijn zich in het glas waaruit gedronken wordt. Door de vorm van het glas kan je ook goed walsen en de smaak accenten komen zo beter tot hun recht. Tip: Masseria Pietrosa Negroamaro

Witte en rosé wijnglazen

Mensen schenken witte vaak in een universeel glas. Dit zijn kleinere en smallere glazen dan de rode wijnglazen. Witte wijn is over het algemeen wel goed te drinken uit een standaard wijnglas. Als je witte wijn in een breed glas schenkt vliegen de aroma’s. Dit zijn ingrediënten die aan voeding een geur (en/of smaak verlenen). De oorzaak hiervan is omdat de grotere oppervlakte aan lucht blootgesteld wordt. Door de witte wijn in een smaller glas te drinken blijft de wijn langer koel en dit willen wij natuurlijk bij een witte wijn. De witte wijnen zijn koudst op hun lekkerst. Ook over rosé wordt gezegd dat ze doorgaans uit een wat kleiner glas worden gedronken. De rosé wijnen smaken van zichzelf al fruitiger in tegenstelling tot de wat zwaardere wijnen. Het is vooral van belang dat het glas ovaalvormig is en naar boven toe loopt.

Champagne

Over champagneglazen zijn de meningen aardig verdeeld. Sommige mensen denken dat je de champagne moet serveren in een flûte (een hoog smal glas) en andere denken juist weer dat het in een coupe (een breder laag glas) geserveerd moet worden. Maar beide hebben eigenlijk niet een heel belangrijke functie. De echte wijnkenners zeggen dat champagne in een ander glas wordt gedronken zodat andere mensen duidelijk kunnen zien dat jij champagne aan het drinken bent en niet ‘normale’ wijn!

Wijnglazen, Drinken, Wijn, Alcohol, Glas, White