Wat kun je met vulzand?

Zand klinkt misschien als saai spul, maar als je een beetje gaat verbouwen in je tuin, dan doe je er goed aan om een paar weetjes over zand op een rijtje te hebben. Er zijn immers verschillende soorten zand die voor verschillende stukjes tuin geschikt zijn. Zo is er bijvoorbeeld vulzand: uitstekend geschikt als ondergrond voor betegeling en bestrating. Voor je klinkers, kinderkopjes of stoeptegels gaat leggen, kun je vulzand gebruiken voor een mooie, stevige ondergrond die niet verzakt. Ook bouwwerken (zoals nieuwbouwhuizen) hebben met vulzand een goede ondergrond.

Wat is vulzand precies?

Vulzand is een van de vele namen voor hetzelfde soort zand. Het wordt ook wel ophoogzand, opvulzand, aanvulzand genoemd, of nog exotischer: klapzand of stopzand. Het is ongezeefd zand en bevat dus veel onzuiverheden: leemdeeltjes en schelpjes. Maar omdat het als ondergrond wordt gebruikt, maakt dit niets uit. Het betekent ook dat het een goedkope zandsoort is. De korrels van vulzand zijn klein, waardoor het erg compact en stabiel wordt. Het nadeel is dat het minder waterdoorlatend is. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar wil je een goede waterafvoer garanderen, dan kun je beter straatzand of drainagezand kiezen.

 

Waar heb je vulzand voor nodig?

Als je een groot gat in de tuin wilt opvullen, zoals een oude vijver, is opvulzand door de lage prijs een aantrekkelijke optie. Bovendien is vulzand een must voor ieder stuk tuin waar je ophoging nodig hebt, zoals een tegelterras of oprit. Bedenk wel dat het, net als al het zand, zal krimpen na het storten. Houd rekening met ongeveer 20% krimp bij de aanschaf van een hoeveelheid zand. Tot slot: zand is erg zwaar, en lastig zelf te vervoeren. Als je veel opvulzand nodig hebt voor je tuinproject, kun je het misschien beter online bestellen en laten bezorgen.