Wat is Overall Equipment Effectiveness (OEE)

Ieder productiebedrijf wil het maximale resultaat halen uit zijn machinepark, maar om te kunnen optimaliseren is het eerst nodig om te weten waar je nu staat. In andere woorden: hoe effectief wordt het productieproces gebruikt? Uit deze vraag is in de jaren 60 van de vorige eeuw het begrip Overall Equipment Effectiveness (OEE) ontstaan. Bij deze methode weeg je meerdere factoren tegen elkaar af om uiteindelijk op de OEE uit te komen, weergegeven door een percentage. Een 100% OEEE score betekent dat je alleen maar goede onderdelen produceert, zo snel mogelijk en zonder stoptijd. Dit is natuurlijk niet realistisch, in de praktijk zien organisaties daarom een score van tussen de 80 en 85% als uitstekend.

Waar houdt OEE rekening mee?

 1. Machinebeschikbaarheid; kijkt naar de potentiële productietijd en de werkelijke productietijd. Een beschikbaarheidsscore van 100% betekent dat het proces altijd loopt tijdens de geplande productie tijd.
 2. Machineprestatie: weegt de verwachte en de werkelijke output tegen elkaar af. Een 100% prestatiescore betekent dat het proces, wanneer het loopt, zo snel als mogelijk is.
 3. Kwaliteitsefficiency: vergelijkt de werkelijke output met de hoeveelheid goed product. Een score van 100% op kwaliteit betekent dat er geen defecten zijn (er worden alleen maar goede onderdelen geproduceerd).

Waarom kiezen organisaties voor OEE?

Net zoals er een grote diversiteit is aan productieomgevingen zijn er een groot aantal methodes te vinden die zich richten op het meten en optimaliseren van deze omgevingen. Het is interessant om eens nader te kijken waarom juist OEE het zo goed doet, het is immers een van de meest gebruikte methodes op dit gebied. De volgende voordelen maken duidelijk waarom bedrijven kiezen voor OEE:

 • Snel in kaart brengen bottlenecks
  • Universeel toepasbaar
  • Gebruiksvriendelijk
  • Optimaliseren machineprestaties
  • Lage investeringskosten

Wat als je OEE wilt implementeren in je eigen productieproces?

Elke goede methode staat of valt met de juiste toepassing en implementatie. Bij OEE heb je behoefte aan een professionele partner, die beschikt over de juiste kennis, ervaring en middelen. Op die manier weet je zeker dat je het maximale resultaat behaalt.

Lees verder om te ontdekken hoe Overall Equipment Effectiveness jouw productieproces kan optimaliseren.