Wat is een PCR test?

De PCR test is momenteel één van de meest gebruikte coronatesten. Door middel van een wattenstaafje in de neus- en keelholte, wordt er gekeken naar zogenaamde ‘RNA’ deeltjes van het Coronavirus. Wanneer er veel RNA-deeltjes worden aangetroffen betekent het dat je het Coronavirus hebt. Om de PCR test te kunnen analyseren wordt hij opgestuurd naar een laboratorium waar die binnen 24 uur wordt geanalyseerd. Zo weet je binnen 1,5e dag of je besmet bent met het Coronavirus en of je dus in quarantaine moet.

 

De voor- en nadelen van een PCR test  

Net zoals bij iedere Coronatest kleven er een aantal voor- en nadelen aan de PCR test. Allereerst wordt de PCR test gezien als de meest betrouwbare test die er is. Deze wordt ook door de GGD’s gebruikt op de Coronatest punten, en is het meest uitgebreid. Het nadeel van deze uitgebreidheid is dat je de PCR test niet zelf kan afnemen, aangezien hij moet worden geanalyseerd in een laboratorium. Dit neemt vaak even, waardoor als je hem snel geanalyseerd wil hebben hij wel duur is vanaf ongeveer 80 euro. Ook moeten de wattenstaafjes behoorlijk diep, wat niet een heel prettig gevoel geeft. Doordat je tot na 3 weken na Corona te hebben gehad nog RNA-deeltjes in je lichaam kan hebben, raadt de overheid het af om een PCR test te doen tot 3 weken nadat je bent besmet. De test kan dan namelijk een valse positieve uitslag geven.

 

Wanneer gebruik je een PCR test?   

Een PCR test ontvang je dus op een Coronatest punt, waar je heen gaat als je klachten hebt. 

Deze klachten kunnen keelklachten zijn, maar ook bijvoorbeeld hoesten, smaakverlies, pijn aan de borst of geurverlies. Je kan één van deze klachten hebben, maar het kan ook in een combinatie komen. Dit geldt ook als je last hebt van bijvoorbeeld spierpijn en vermoeidheid, hoofdpijn, koorts of verkoudheid. Ook als je twijfelt over je gezondheid, of niet zeker weet of de klachten ernstig genoeg zijn is het goed om voor de zekerheid toch even te checken. In de test straten zijn de PCR testen immers toch gratis. Het spreekt ook voor zich dat je je moet laten testen na een vakantie in landen met code rood, oranje of geel of als je contact hebt gehad met iemand die besmet bleek te zijn met het Coronavirus.

 

Andere coronatesten  

Naast de PCR test zijn er ook een aantal andere testen waarmee je kan testen of je Covid hebt. Deze zijn iets minder betrouwbaar, maar wel goedkoper, sneller en handzamer. Deze kan je zelf aanschaffen bijvoorbeeld online via Coronasneltest123.nl. Daar kan je ze aanschaffen tegen een schappelijke prijs, en ben je wel verzekerd van de juiste kwaliteit zodat je wel een accurate uitslag krijgt. Juist als je twijfelt of je Corona hebt, is het belangrijk om niet zomaar de deur uit te gaan. Bestel dus online wat zelftesten zodat je binnen no time zelf kan testen of je in quarantaine moet. Sommige evenementen of bijeenkomsten vragen er ook om, dus altijd handig.