Twijfel over je gehoor? Doe een gehoortest online

Het kan zijn dat je twijfelt of je gehoor nog wel optimaal is. Vaak gaat het gehoorverlies namelijk zo geleidelijk dat je niet meteen in de gaten hebt dat je minder goed hoort. Je kunt hiervoor een hoortest af laten nemen door een audicien. Maar wist je dat je voor een indicatie van de conditie van je gehoor ook een online gehoortest kunt doen? Op die manier heb je het gemak dat je de deur niet uit hoeft en is de drempel om een test te doen minder hoog.

Wat is een gehoortest?

 

Een gehoortest meet wat je oren kunnen waarnemen. Het gaat daarbij niet alleen om het horen van harde en zachte geluiden, maar ook om de toonhoogte of frequentie van het geluid. Bij een test die meet of je slechthorend bent, krijg je een speciale koptelefoon op die je oren volledig afsluit. Hierdoor hoor je geen omgevingsgeluiden meer. De test bestaat meestal uit een serie piepjes met variatie in toonhoogten en geluidssterkte. Met een knop kun je aangeven wanneer en in welk oor je het geluid waarneemt. Een standaard test duurt ongeveer 10 minuten. De audicien verwerkt de resultaten vervolgens direct in een uitslag.

Hoe een online gehoortest werkt

 

Je kunt ook een gehoortest online doen. Bij een online test is het de bedoeling dat je een rustige plek in huis opzoekt. Je hebt een computer of laptop nodig en een koptelefoon of in-ear oordopjes. Zorg dat de eventuele ruisonderdrukking van de koptelefoon uit staat. Stel het volume in op een stand die voor jou prettig is, dus niet te hard of te zacht. De online tests kunnen variëren van piepjes tot het horen van spraak tijdens ruis en schriftelijke vragen. Meteen na de test, die zo’n 5 tot 10 minuten duurt, krijg je de uitslag via de mail binnen.

Wat te doen met de resultaten van een gehoortest online

 

Een online test geeft een indicatie van de conditie van je gehoor. Blijkt uit de test dat je gehoor minder goed is? Dan wordt aangeraden om een audicien te raadplegen. Deze professional kan je dan gericht advies op maat geven.