Traditionele Japanse zwaarden

Het Japanse zwaard, de Katana is een van een paar verschillende soorten zwaarden die van oudsher in Japan worden gemaakt. Japanse zwaarden zijn al sinds de Kofun-periode geproduceerd, maar in meer algemene termen verwijzen de “Japanse zwaarden” meestal naar de zwaarden met gebogen snijkanten die na de Heian-periode zijn gemaakt. 

Bron: https://www.samurai-katana-shop.nl/

Veel verschillende soorten zwaarden

De Katana wordt gekenmerkt en beschreven door zijn onmiskenbare verschijning: een gebogen, een snijdend lemmet met een ronde of vierkante handgreep en een lange greep die geschikt is om met twee handen te worden vastgepakt en gehanteerd. Er zijn talrijke soorten Japanse zwaarden die sterk verschillen in grootte, vorm, toepassingsgebied en techniek van vervaardiging.

Een groep van de meer algemeen bekende soorten Japanse zwaarden hebben de namen katana, wakizashi, odachi, en tachi.

Historie van de Katana

Voordat vuurwapens oorlogsvoering domineerden, heerste het zwaard over het slagveld. En van alle glanzende zwaarden uit de geschiedenis – van sabel tot slagzwaard – is de katana uit het feodale Japan verreweg het meest iconisch. Het slanke, vlijmscherpe zwaard is gemakkelijk herkenbaar dankzij de populariteit van de samurai, woeste krijgers gehuld in dreigend ijzeren harnas klaar om eervol te sterven op het slagveld. In de loop der jaren werden katana’s gemaakt om snel en precies te doden en werden ze bekend als artistieke meesterwerken. Je kan nog steeds een Katana kopen, ter decoratie.