Tennis en technologie

Sport en wetenschap raken steeds meer met elkaar verweven. Wielrennersfietsen worden al lang niet meer van staal gemaakt, bij het golf is tegenwoordig de ‘wood 1’ oftewel ‘driver’ niet meer uit hout maar uit titanium samengesteld en ook de tennisrackets zijn al lang niet meer van hout, maar van moderne composiet materialen.
Nieuwe technologieën maakte de ontwikkeling van nieuwe materialen mogelijk en ook in de de wereld van de tennisrackets zag men in rap tempo een opeenvolging van hout naar metaal (Jimmy Conners met zijn Wilson T2000), naar grafiet (koolstof), glasvezel, kevlar, titanium en wolfraam. Racketfabrikanten zoeken en experimenteren voortdurend in de hoop nieuwe samenstellingen te vinden voor een perfecte balans tussen sterkte, stijfheid en flexibiliteit van het racket.

Het tennisracket en het tennisspel

Het racket is van grote invloed op het spel, of misschien is het beter om te zeggen dat het speltype bepaalt voor welk type racket je kiest. Onderstaand de meest essentiële factoren:

  • Bladgrootte. Deze is vooral van invloed op het spelcomfort en de kracht die je de bal kan meegeven. Een groot blad heeft een grotere ‘sweetspot’ (de ideale plaats op het racketblad om de bal te raken), wat meer comfort geeft. Met een kleiner blad heb je echter meer controle.
  • Balanspunt. Een racket met het evenwichtspunt dichter bij het racketblad (topweight) is beter geschikt voor baseline-spelers. Ligt de balans dichter bij het handvat (handle weight), dan is het beter wendbaar. De gulden middenweg is een ‘balanced´racket voor allrounders.
  • Gewicht. Lichtgewicht rackets zijn goed handelbaar, maar geven minder balversnelling en hebben minder balcontrole en spelcomfort. Zo draait het racket sneller om zijn as, wanneer de bal buiten de sweetspot wordt geraakt. Een zwaar racket heeft meer slagpower en een grotere sweetspot. De balans ligt vaak bij het handvat, waardoor het zwaardere racket toch goed te hanteren blijft.
  • Lengte. Een langer racket geeft meer ‘power’ en bereik, maar is tevens minder wendbaar en ook de balcontrole is minder als bij een kort racket.

Ook de juiste verzorging is van invloed op het racket en dus het spel. Het meest kwetsbare onderdeel van het racket is de besnaring. De besnaring slijt na verloop van tijd en verliest zo zijn elasticiteit, waardoor je meer kans loopt op blessures als bijvoorbeeld een tennisarm. Ook de temperatuur is van invloed op de besnaring. Bewaar jouw racket daarom op kamertemperatuur in een tennistas met thermo-materiaal, zoals bijvoorbeeld een Babolat tennistas. Laat je racket niet los in de auto liggen of bij de verwarming. Te hoge of lage temperaturen vervormen het frame, wat het frame kan beschadigen en spanningen op de besnaring veroorzaakt.

De racketfabrikanten

De restricties die door de Internationale Tennis Federatie aan de specificatie van de tennisrackets oplegt, zorgen ervoor dat de fabrikanten met innovatieve ideeën komen. Oplossingen worden vooral gezocht worden in nieuwe toegepaste materialen.

Het sportmerk HEAD, bij velen ook bekend van de ski’s, heeft al sinds de jaren vijftig een toonaangevende rol in de ontwikkeling van tennisrackets. Eind jaren negentig was het deze firma die als eerste de titanium en grafiet rackets op de markt bracht. Het Head staat in de professionele sportwereld bekend om zijn innovatieve oplossingen en hoogwaardige kwaliteit en vele tennistoppers hebben met een Head tennisracket de top hebben bereikt.

Bij Head in het Oostenrijkse Kennelbach wordt hard gewerkt om graphene, het tot op heden lichtste en sterkste materiaal ter wereld, zo toe te passen dat het Head racket alle positieve eigenschappen bezit: maximale power, controle en comfort.

International Tennis Federation (ITF) en technologische ontwikkelingen

De invloed van nieuwe technologieën op de sport wordt steeds groter en de vraag laat zich opdringen: Wie wint de match, de speler of het racket? Daar is men zich bij de ITF ook terdege van bewust. De ITF is verantwoordelijk voor de regels van het tennis en daar vallen de technische specificaties van het materiaal ook onder. De specificaties waar een racket aan moet voldoen zijn vastgelegd in bijlage 2 van het officiële reglement ‘The Rules of Tennis’.

De grootste zorg van de ITF is dat een nieuw type racket te veel kracht kan ontwikkelen. Technisch is het mogelijk de rackets zo snel en krachtig te maken, dat een partij tennis wordt gereduceerd tot een saai partijtje heen en weer serveren. “Het moeten de spelers zijn de de match bepalen”, vinden ze bij het ITF en daar zullen alle tennisliefhebbers het mee eens zijn.