Passend rouwstuk laten samenstellen.

Er zijn van die dingen in het leven die je gelukkig niet dagelijks meemaakt, zoals het overlijden van een dierbare. Wanneer het je overkomt, wil je als blijk van medeleven of als afscheid misschien graag een rouwboeket of rouwkrans laten bezorgen om op de kist of het graf te laten neerleggen. Geen leuke bezigheid, een passend rouwstuk laten samenstellen. Daarom vind je onderstaand een aantal tips over wat rouwstuk is en waar moet je allemaal op kunt letten. Sterkte met alles.

Begin tijdig met het uitzoeken

Begin op tijd met het uitzoeken van een rouwstuk. Dit kun je namelijk het beste een dag voor de begrafenis of crematie laten bezorgen. Geef aan de bloemist of online door waar en wanneer het rouwstuk geleverd moet worden. Zo ben je er zeker van dat jou rouwstuk tijdig en ongeschonden bij de uitvaart aanwezig is. Kijk voor de volledigheid de rouwkaart of overlijdensadvertentie nog eens na. Het zou vervelend zijn als er in de rouwkaart aangegeven staat dat men geen bloemen wilt ontvangen. Respecteer dan deze keuze.

De begrafenisondernemer maakt van alle rouwstukken een mooie, passende samenstelling op locatie of rondom het graf.

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om op de dag zelf bloemen of een krans neer te leggen. De begrafenisondernemer zal dan aanwijzen waar je dat neer kunt leggen.

Type rouwstukken

Welk rouwstuk je kiest is natuurlijk persoonlijk:

Rouwstuk -> is over het algemeen langwerpig

Rouwkrans -> een krans van bloemen

Rouwboeket -> een boeket met bloemen

Biedermeier -> een boeket met bloemen met een ronde schikking

Type bloemen

Soms is het heel duidelijk wat de lievelingsbloemen van de overledene waren. Een rouwstuk met die bloemen doet het dan ook altijd goed.

Mocht dat niet duidelijk zijn, kijk dan even op internet na welke betekenis bij welk soort bloem hoort. Zo staat een lelie symbool voor de hoop. Je geeft hiermee aan dat iemand altijd in je gedachte blijft. Een fresia symboliseert de onschuld. Het zou vervelend zijn als jouw bloemen iets symboliseren wat niet bij de overledene past.

Kleur van de bloem

Hoewel er geen officiële regels voor gelden, zullen niet altijd alle kleuren bloemen gepast zijn, Wit is altijd een veilige keuze. Bloemen in de lievelingskleur van de overledenen zijn meestal ook een goede keuze. Wanneer je twijfelt, zoek dan de betekenis van de kleur die je aanspreekt even op. Geel, wat staat voor vrolijkheid en energie past natuurlijk niet bij een sombere persoonlijkheid en zullen roze bloemen beter bij een kind dan bij een volwassene passen.

Wel of geen rouwlint

Je kunt eventueel voor een rouwlint met een persoonlijke tekst kiezen dat aan het rouwstuk wordt bevestigd. Vaak worden rouwlinten naderhand door de nabestaanden meegenomen. Je bent vrij in de tekstkeuze, maar als de overledene wordt gecremeerd kun je beter niet de woorden “rust zacht” gebruiken.