Online praten met een psycholoog: alle voordelen op een rij

Waar vroeger een groot taboe lag op het bespreken van je problemen en veel mensen niet naar een psycholoog durfden te gaan, is dan nu anders. Maar nog steeds is het vervelend om naar de huisarts te gaan, waar je vervolgens al je klachten uitgebreid moet uitleggen om een verwijzing naar de psycholoog te kunnen krijgen. Gelukkig is ook voor dit probleem een oplossing bedacht: online praten met een psycholoog. Het feit dat zowel jij als de psycholoog op afstand zit, maakt het laagdrempeliger om de stap naar een psycholoog te zetten. Het is dan ook gebleken dat sinds de komst van online psychologie meer mensen een afspraak maken met een psycholoog. In dit artikel kom je alles te weten over online praten met een psycholoog en de voordelen ervan.

 

 

Wat houdt online psychologie in?

Online psychologie is op verschillende manieren en via verschillende communicatiemiddelen mogelijk. Voor de hand liggen natuurlijk FaceTime en Skype, aangezien je via deze kanalen kunt videobellen. Hierdoor is het net alsof je echt bij de psycholoog zit. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Ook kun je berichtjes sturen via de mail, WhatsApp en een chat. Op deze manier ben je wat anoniemer en durf je waarschijnlijk meer te vertellen. Je mag zelf kiezen via welk kanaal je jouw sessie het liefst wilt uitvoeren. Tip: als er sprake is van heel zware problematiek, is het verstandig om gebruik te maken van videobellen, aangezien het gesprek op die manier soepeler verloopt.

Is online psychologie veilig ?

Misschien vraag je je af: is online psychologie veilig? Een logische gedachte, aangezien je natuurlijk niet wilt dat de persoonlijke gesprekken op straat komen te liggen. Maar wees gerust: online psychologie is volkomen veilig. De psycholoog op afstand heeft namelijk een SSL-certificaat nodig, waarmee jouw gegevens in – welk platform dan ook – worden versleuteld. Niemand kan dus de videogesprekken terugkijken of de chat lezen, op jou en de psycholoog na, natuurlijk. Bovendien hebben de online psychologen een geheimhoudingsplicht en gaan ze respectvol met de persoonlijke informatie die je hebt gegeven om.

Wat zijn de voordelen van online praten?

Naast het feit dat het laagdrempeliger is om met een psycholoog op afstand te praten, heeft het nog een aantal andere voordelen. Je kunt de sessies overal volgen en hoeft niet naar een specifieke locatie te komen. Dit is erg handig als je afgelegen woont of niet mobiel bent. Daarnaast bespaart het je een hoop tijd en reiskosten. Ook kun je de sessies flexibel inplannen. Veel online psychologen zijn namelijk ook in het weekend en in de avonden beschikbaar. En voor een chatsessie hoef je zelfs helemaal geen tijdstip in te plannen. Bovendien is een online sessie vaak goedkoper dan een fysieke sessie, aangezien de psycholoog ook vanuit huis van werken.