Mondkapjes zijn nodig zodat je elkaar beschermt

Wie met het openbaar vervoer wil reizen momenteel moet investeren in een paar mondkapjes. Voor elke reis die je maakt heb je een nieuw mondkapje nodig en dat geldt zowel voor stoffen kapjes als voor wegwerp kapjes. Als je elke dag met de bus naar je werk reist en weer terug, heb je dagelijks dus twee mondkapjes nodig. De overheid heeft dit voor het openbaar vervoer verplicht gemaakt om een goede reden: als iedereen in een kleine ruimte een mondkapje draagt beschermt men elkaar.

De werking van niet-medische mondkapjes

In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje toegestaan. Het wordt zelfs aangeraden om een niet-medisch kapje te dragen, want op die manier blijft de voorraad voor medisch personeel op orde. Niet-medische kapjes beschermen je niet tegen het oplopen van het virus. Ze zorgen ervoor dat jij het virus minder snel overdraagt aan iemand anders. Niet-medische mondkapjes zijn dus alleen effectief als iedereen ze gebruikt. Daarom zijn ze in het openbaar vervoer ook verplicht gemaakt. In een ruimte waar afstand houden niet mogelijk is, moeten er extra maatregelen genomen worden om de overdracht van het virus tegen te gaan. In het openbaar vervoer zijn dat de mondkapjes geworden.

Buiten zijn de basisregels van kracht

De mondkapjes zorgen ervoor dat het virus zich in kleine ruimten met veel mensen moeilijker kan verspreiden, maar buiten het openbaar vervoer om zijn deze niet verplicht. Daar gelden een aantal basisregels die de noodzaak om een mondkapje te dragen opvangen.

  • Houd afstand, 1,5 meter of 2 armlengtes is het advies.
  • Werk van huis als dat mogelijk is.
  • Was regelmatig je handen met zeep.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Vermijd drukte en de spits.
  • Ervaar je verkoudheidsklachten, blijf dan thuis en laat je testen.

Een mondkapje kopen

Het is dus maar goed dat mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn gemaakt. Zonder die regel zouden we of geen controle krijgen over het coronavirus of niet van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken. Als je besluit tot mondkapjes kopen, dan kun je op verscheidene plekken terecht. Ze zijn te vinden op het station, bij drogisterijen en ook in grote getalen online. Er zijn wegwerp mondkapjes die je na elk gebruik bij het restafval doet. Wil je regelmatig met het openbaar vervoer reizen, dan zijn stoffen kapjes beter, want die was je en kun je opnieuw gebruiken. Als laatste mag je ook zelf een mondkapje maken. De instructies daarvoor zijn door de Rijksoverheid bekend gemaakt.

Controle krijgen over het virus

We komen het virus nooit de baas als niet iedereen zich aan de regels houdt. Doordat er richtlijnen zijn opgesteld en doordat kapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer kunnen we allemaal weer een redelijk normaal leven leiden. En van huis werken heeft een bijzonder positief effect gehad op het milieu en op het verkeer. Koop daarom een aantal mondkapjes, pak de bus en houd je aan de regels tot de overheid aangeeft dat de situatie weer veilig is.