Een tekenbeet: zo voorkom je ziektes

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat de teken ook weer op jacht gaan. Teken zijn kleine beestjes die erg veel van bloed houden. Deze teken dragen soms een ziekte met zich mee genaamd de ziekte van lyme. Deze ziekte is een erge ziekte die je niet wilt krijgen. Hier kun je namelijk blijvend last van hebben. Dit is natuurlijk niet fijn en daarom is het handig om te voorkomen dat je hiermee te maken krijgt.

Wat te doen tegen een tekenbeet?

Als je een tekenbeet hebt, dan is het noodzakelijk om die er uit te halen. Zit de teek nog boven de huid? Dan kun je dit gemakkelijk zelf met een tekentang uit je lichaam halen. Doordat je met de tekentang de teek verwijdert, kun je de ziekte van lyme voorkomen. Als je naar het bos gaat of bijvoorbeeld gaat zwemmen in een plas, dan is het handig om iedereen te controleren op teken. Dit omdat een teek zo snel mogelijk verwijderd moet worden. Teken houden van donkere locaties. Zo kan een teek bijvoorbeeld onder de oksels gaan zitten. Wanneer de teek je heeft gebeten en zich vast nestelt in jouw lichaam, heb je de mogelijkheid om de teek te verwijderen met een tekentang. Het verwijderen van een teek is een secuur klusje. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent.

Teken laten verwijderen

Soms kan het voorkomen dat de teek al erg lang in het lichaam is genesteld. Wanneer dit het geval is, is het noodzakelijk om de dokter of het ziekenhuis te bezoeken. Het ziekenhuis kan je namelijk helpen bij het verwijderen van de teek en kijken of je geen ziektes hebt opgelopen. Mocht je de ziekte van lyme hebben gekregen door een teek, dan kun je hier met behulp van medicijnen redelijk goed vanaf komen. Echter, je kunt het uiteraard beter voorkomen dan genezen.