De voordelen van wandelstokken bij lange wandelingen

Hiken is een buitensport, waarbij je allerlei dingen kunt beleven en veel prachtige natuur kunt doorkruisen. Doordat wandelingen vaak erg lang duren kun je daar op de lange duur blessures bij oplopen. Dit is te voorkomen door regelmatig gebruik te maken van wandelstokken. Je krijgt daardoor tijdens het lopen een iets andere houding, waardoor spieren en pezen anders worden belast. Bij het hiken met wandelstokken is het belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken en de juiste looptechniek aan te leren. Laat je vooral niet tegenhouden door het idee dat wandelstokken oubollig zijn, want het wandelen met wandelstokken heeft veel voordelen.

Wandelstokken dragen

Het is uiteraard niet nodig om altijd wandelstokken te gebruiken. Sterker nog, dat wordt zelfs afgeraden. Door afwisselend met en zonder wandelstokken te lopen belast je je lichaam op verschillende manieren, en raak je niet gewend aan de van nature iets afwijkende balans die met wandelstokken wordt verkregen. Om de wandelstokken mee te kunnen nemen tijdens wandelingen kun je deze stokkenzak gebruiken. Hij wordt op de rug gedragen, zodat je er geen last van hebt. Bij klachten tijdens het wandelen zonder stokken kun je ze meteen uit de rugzak halen.

De effecten van het lopen met wandelstokken

Voor alle duidelijkheid: wandelstokken zijn bedoeld voor lange wandelingen in de natuur en er wordt altijd met 2 stokken gelopen. Die geven je evenwicht en balans als je een zware rugzak draagt. Daardoor word je minder snel vermoeid en kun je langer door blijven lopen. De stokken zorgen ervoor dat je een betere houding hebt. Bovendien wordt je hele lichaam getraind, want je armen doen ook mee. Bij wandelingen op een gladde ondergrond zullen de stokken steun geven. Als je dreigt weg te glijden kan dat met wandelstokken worden opgevangen.

De juiste lengte

Het is bij wandelstokken belangrijk dat er stokken van de juiste lengte worden gebruikt. Je moet daarop letten als je nieuwe stokken aanschaft. Probeer ze daarom in de winkel uit. Er zijn wandelstokken van allerlei materialen en in allerlei prijsklassen. Wie voor het eerst met wandelstokken gaat lopen kan het beste starten met een wat goedkopere soort om ervaring op te doen.