Akoestische gitaren

U heeft besloten een akoestische gitaar te kopen? Dan kiest u natuurlijk niet het eerste de beste exemplaar dat u tegenkomt. Er zijn verschillende zaken waar u op moet letten bij de aanschaf. Wij hebben een aantal aandachtspunten voor u op een rijtje gezet!

Uw budget

Tenzij u van iemand een prachtige vintage gitaar erft, moet de eerste vraag zijn: hoeveel wil ik uitgeven aan een akoestische gitaar? Hoewel er in elke prijsklasse wel redelijke gitaren te vinden zijn, is het wel zo dat u meestal krijgt waar u voor betaald. U moet dus een weloverwogen beslissing kunnen maken. Als u een beginner bent, of gewoon een gitaar wil waar u thuis of op het strand een beetje op kan pingelen, is het toch aan te raden om ten minste 150 euro uit te geven. Gaat u voor een goedkoper exemplaar, dan zal de gitaar waarschijnlijk niet alleen lastiger te bespelen zijn, maar ook gewoon slecht klinken. Als u aardig wat te besteden hebt is dat natuurlijk geweldig. Maar zorg dat wel dat u iemand meeneemt die verstand heeft van gitaren en u kan helpen om een goede six-string te vinden die echt past bij u en het soort muziek dat u wilt gaan spelen.

Nylon snaren versus stalen snaren

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat een beginner moet beginnen met nylon snaren, omdat ‘die niet zo’n pijn doen aan de vingers.’ Dit is een misvatting. De keuze voor nylon snaren of stalen snaren moet namelijk afhangen van het soort muziek dat u wilt gaan spelen. Nylon snaren produceren een zachtere toon. De gitaren met dit soort snaren worden doorgaans gebruikt in de klassieke muziek en flamenco. Ze hebben een korter fretboard en een bredere nek, en dus meer ruimte tussen de snaren. Gitaren met stalen snaren worden gebruikt voor rock, pop en country. Ze creëren een luidere, meer heldere toon. Tenzij u echt per se flamenco wil leren, is het raadzaam om te kiezen voor een gitaar met stalen snaren. U leert namelijk nooit goed gitaar spelen als u niet bereid bent om wat eelt op de vingers te kweken.

Comfort

De gitaar die u kiest moet comfortabel zijn om te spelen. Het is dus aan te raden om eerst wat verschillende gitaren uit te proberen, zodat u kunt ontdekken wat u het prettigst vindt. Heeft u vrij kleine handen of korte vingers, kies dan een akoestische gitaar met een niet al te dikke hals. Ook de ruimte tussen het fretboard en de snaren is een aandachtspuntje; zeker voor beginners en mensen die graag solo’s spelen is het prettig als daar niet te veel ruimte tussen zit en de snaren zo dicht mogelijk tegen de hals aan liggen. Koopt u een tweedehands gitaar, dan moet u altijd even controleren of de hals niet verbogen is. Een kromme hals recht laten trekken is namelijk een prijzige reparatie. Bij muziekwinkels wordt dit gelukkig wel gecontroleerd.

Accessoires

Naast de gitaar zelf zijn er nog een andere dingen die u aan moet schaffen. Ten eerste een goede gitaartas of beschermhoes. Die zijn al te koop vanaf een tientje, maar hou er rekening mee dat goedkopere exemplaren niet volstaan als u van plan bent uw gitaar regelmatig mee te slepen. U kunt dan beter investeren in een wat duurdere gitaartas die langer meegaat. Het tweede accessoire dat u absoluut nodig heeft is een stemapparaatje. Tenzij u al zover bent dat je op gehoor kunt stemmen, natuurlijk. Er zijn verschillende soorten stemapparaatjes, van platte kastjes die u op uw knie legt tot ‘knijpers’ die op de kop van de gitaar geklemd kunnen worden en zo de trillingen meten. Wilt u niet alleen zittend maar ook staand kunnen spelen, dan heeft u ook een gitaarstrap nodig. En als u dan toch bezig bent, neem dan ook meteen een paar plectra mee. Wellicht wilt u liever met uw vingers spelen, maar het is altijd handig om een plectrum in uw portemonnee te hebben.

Bent u klaar voor uw eerste gitaar?

Kunt u niet wachten om uw eerste gitaar in huis te halen? Kijk dan eens bij de akoestische gitaren van TFOA om u alvast een beetje te oriënteren. Het leven is te kort om op een slechte gitaar te spelen!