De verschillen tussen een handkolf en een elektrische borstkolf

verschillen tussen kolfapparaten

Het uitzoeken van een borstkolf kan lastig zijn als je niet weet wat de verschillen tussen bepaalde soorten zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een handkolf of een elektrische borstkolf. Beide soorten hebben hun eigen kenmerken waardoor ze geschikter zijn voor bepaalde personen of situaties. In dit artikel geven we uitleg over de verschillen tussen deze twee soorten zodat jij een goede keuze kunt maken.

De werking van de borstkolven

Het grootste verschil tussen een handkolf en een elektrische kolf is de manier waarop de kolf werkt.

Een elektrische kolf doet het grootste deel van het werk voor jou. Het enige dat jij hoeft te doen is een paar knoppen in te drukken om het kolven te starten. Eerst zorgt de kolf ervoor dat het toeschietreflex wordt opgewekt. Vervolgens komt de melk uit de borst en die wordt opgevangen in de kolf. Het afgeven van de melk wordt gestimuleerd doordat de kolf afwisselend een vacuüm creëert en weer af breekt. De manier waarop een baby zuigt wordt zo nagebootst. Je kunt zelf de zuigkracht en het ritme instellen zodat het comfortabel voelt.

Bij een handkolf boots je zelf het zuigen van een baby na. Hiervoor beweeg je de handgreep eerst in een snel ritme zodat het toeschietreflex wordt gestimuleerd. Als er melk uit de borst komt houd je een lager ritme aan. Bij het verminderen van de hoeveelheid melk kun je weer sneller gaan kolven. Het versnellen en vertragen van het kolfritme wissel je af totdat er geen melk meer uit de borst komt. Doordat je zelf steeds kijkt of er melk uit de borst komt en het ritme daarop aanpast, kost dit meer aandacht dan elektrisch kolven. Wel kun je het precies op de manier doen die jij prettig vindt.

Wanneer een kolf het meest geschikt is

De werking van de borstkolf bepaalt voor welke situaties een bepaalde kolf geschikt is.

Als je thuis bent en tijd hebt om te kolven, dan is een handkolf een prima optie. Je kunt dan in alle rust zelf melk afkolven. Doordat het wat langer duurt en je zelf ermee bezig bent, is het minder handig om een handkolf mee te nemen.

Een elektrische kolf werkt op netstroom, een accu of batterijen. Voor een elektrische kolf op netstroom geldt dat je deze het makkelijkst thuis kan gebruiken omdat je dan altijd een stopcontact in de buurt hebt. De kolven die op een accu of batterijen werken komen goed van pas als je werkt of op pad gaat. Je kunt dan op elk gewenst moment kolven. Wanneer je de kolf wil gebruiken speelt een grote rol bij het uitkiezen van de juiste kolf.

Een ander verschil is dat je tijdens het elektrische kolven iets anders zou kunnen doen, zoals tv kijken of lezen. Bij een handmatige kolf ben je aandachtig bezig waardoor dit veel lastiger is.

De prijs

Het laatste verschil is dat de elektrische borstkolven duurder zijn dan de handkolven. Dit komt doordat een elektrische borstkolf zelf het meeste werk doet en daarvoor meer techniek bevat. Als je liever niet veel geld uit wil geven en je het geen probleem vindt om zelf te kolven, dan is een handkolf een goede keuze. Als je liever hebt dan het kolven grotendeels automatisch gebeurt en je daar graag wat meer voor neerlegt, dan kun je voor de elektrische kolf kiezen.